2014. október 25., szombat

Bajor csülök káposztával és steak burgonyával

Ha Sopron, akkor Bajor csülök a János pincében. Kötelező! :) Két hete jártunk ott párommal legutóbb, és természetesen nem hagytuk ki. Mindig arra jutunk, hogy bárcsak sűrűbben megtehetnénk, hogy járjunk Jánoshoz csülközni, de sajnos a több, mint 200 km távolság kicsit akadályoz bennünket. Így hát gondoltunk egy nagyot: megpróbáljuk elkészíteni itthon, bár a receptet nem kaptuk meg (merthogy titkos :) ), nincs is ezzel probléma. Majd mi kikísérletezzük. Azt hiszem mondhatom, hogy bár nem lett olyan, mint ott Jánosnál, de nagyon közel jártunk hozzá. :) 
Hozzávalók:

1,5 kg sertéscsülök

Páchoz:
4-5 db babérlevél
15 szem fekete bors
Víz 
Só (a vízbe literenként 1 evőkanál)
3-4 db közepes vöröshagyma 
1,5 dl sör 
1 db alma lereszelve 
5 dkg savanyú káposzta

Sütéshez:
 2 dl sör
30 dkg savanyú káposzta

1. A hozzávalókból elkészítjük a pácot. Annyi vizet adunk hozzá, amennyi a csülköt ellepi a kuktánkban. Nekem 3 liter víz lepte el, így 3 evőkanál sót adtam hozzá.

2. A csülköt ezután lehetőleg 2 napig hideg helyen állni hagyjuk ebben a páclében.
Ezután ebben a lében feltesszük főni, és puhára főzzük kb. 1,5-2 óra alatt. 

3. Egy nagyobb tűzálló edény aljára a páclevünk sűrűjét (hagyma, alma, káposzta) beleszűrjük. Tehetünk még rá pluszban savanyú káposztát. Erre rátesszük a megfőtt csülköt. Kevés sörrel lelocsoljuk. 

4. 185 fokra előmelegített sütőben, kb. 1 óra alatt piros ropogósra sütjük, közben a maradék sörrel még locsolgatjuk. 

5. Közben köretként steak burgonyát készítettem, melyet ezzel a remek kis konyhai géppel 1 csepp olaj nélkül készítettem el. 

6. A tányérra káposztát halmozok, erre rátettem a feldarabolt csülökből, mellé steak burgonyát köretként. Frissen reszelt tormával kiváló!
Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése